• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

dania-wloskie

Składniki i przepisy na dania.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Wiosenna sałata po Włosku

Świeże warzywa i świeże składniki: to baza włoskiej kuchni. Oto przepis na  szybką sałatę wiosenną: pasuje bardzo dobrze do ryb (podałam ją z przegrzebkami, z łososiem i z domowym włoskim chlebem), ale i można zrobić do grilla lub upieczonego kurczaka. Oto przepis:

Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: 30min
Salata
 
½ główki sałaty  romanesko (lub innej sałaty do smaku)
10 pomidorów cherry
5 rzodkiewek
1 avocado
 
Sos do sałaty
 
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, bazylia
1 łyżeczka musztardy
szczypki cukru
 
Przegrzebki
 
200g przegrzebek
1 mała cebule
2 ząbki czosnku
½ szklanki wina białego
szczypki cukru
Warzywa do sałaty umyć i pokroić w małe kawałki. Do sosu: zmieszać składniki w szklance. Używając widelca, dobrze rozmieszać aż wszystkie składni się połączą. Dodać do sałaty i pomieszać. W międzyczasie, pokroić cebulę i czosnek, i dodać do rozgrzanej patelnie z oliwą. Jak się trochę podsmażą, dodać cukru, aby się trochę karmelizowało. Następnie dodać przegrzebki i podlać winem. Piec tak długo aż woda/wino wyparują i przegrzebki się zrobią złociste. 

Gotowe!

02 kwietnia 2019   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Malusia123 | Blogi