Vitello Tonnato: cielęcina w sosie tuńczykowym...
Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: około 30min
200g plasterków cielęciny ugotowanej lub schabu, cieniutko pokrojone (zimne!)
140g tuńczyka w puszcze (we własnym sosie)
około 4 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę kaparów
5-6 liści bazyli
Wymieszać tuńczyka, majonez, czosnek, ocet, musztardę, kapary i bazylie w mikserze, aż dojdzie do konsystencji kremowej. Najlepiej przenocować w lodowce, aby przyprawy dobrze przeszły.
Rozłożyć plasterki cielęciny na płaski talerz i następnie polać sosem tuńczykowym, trochę doprawiając pieprzem
Gotowe! Buon appetito!
Dodaj komentarz